Coada-calului şi afecţiunile renale

Coada-calului si afectiunile renaleToate sistemele medicale tradiționale din lume, european, indian, chinezesc, ayurvedic etc, au recomandat coada-calului pentru proprietățile sale diuretice. Ce înseamnă exact diuretic? Eliminarea excesului de lichid din corp prin creșterea diurezei. Când apare exces de lichid în corp? În multe afecțiuni renale, edeme, gută și probleme legate de hipertensiunea arterială. Deci, coada-calului își găsește aplicații în toate aceste probleme de sănătate datorită acțiunii sale diuretice.

Cercetările științifice au arătat că această plantă are o capacitate foarte mare de a elimina apa, cantitatea de urină poate să crească și cu până la 30% față de cantitatea obișnuită.

Cercetările științifice au evidențiat prezența unor cantități apreciabile de flavonoide, compuși fenolici și săruri minerale în compoziția cozii-calului, ceea ce determină acțiunea sa diuretică. Proprietățile diuretice ale preparatelor din coada-calului sunt determinate, după cele mai recente studii științifice, de equisetonin (o saponină) și de glicozidele flavonice din compoziție.

Comisia Germană E, organ național de reglementare a folosirii plantelor medicinale, recomandă coada-calulului pentru tratamentele post-traumatice, pentru tratarea edemelor și ca diuretic în boli infecțioase și inflamatorii ale tractului urinar.

S-a constatat, în urma studiilor clinice efectuate în Brazilia, că efectul diuretic al produselor pe bază de coada-calului au un efect diuretic comparabil cu cel al hidroclorotiazidei, medicament de sinteză indicat în tratarea edemelor de diferite etiologii. Foarte important este faptul că s-a observat că planta coada-calului nu afectează excreția de electroliți și de cataboliți, ceea ce arată că nu produce dezechilibre, în organism, la acest nivel. De asemeni, nu s-au constatat modificări secundare nedorite la nivelul ficatului sau rinichilor.1

De asemeni, preparatele fitoteraputice sunt de un real folos în reglarea tensiunii arteriale, în special cea sistolică, redusă în mod semnificativ cu această minunată plantă.

Coada-calului este deosebit de eficientă în prevenirea și tratarea pietrelor la rinichi. Această efecte benefice pot fi atribuite efectelor dezifectante și diuretice ale plantei conferite și de prezența saponinelor în compoziție. Saponinele sunt substanțe cu proprietăți emulgatoare și tensioactive. Acestea acționează ca un solvent pentru pietrele la rinichi datorită capacității lor de spumare și de prevenire a aglomerării particulelor care formează pietrele.2

Calculii renali pot fi de diverse origini: oxalat de calciu, fosfat de calciu, acid uric. Cei din oxalat de calciu, apar în cazul în care organism se găsesc cantități prea mari de calciu sau/și acid oxalic. Calculii de fosfat de calciu se formează în special atunci când urina are un pH mare sau este prezentă o infecție cu bacterii ureolitice iar pietrele din acid uric când concentrația de acid uric e mare iar pH-ul urinii e scăzut. În special în această situație, extractul sau infuzia de coada-calului este deosebit de eficientă, deoarece ceaiul de coada-calului are capacitate de alcalinizare. De altfel, este cunoscută capacitatea acestei plante de a elimina acidul uric din organism, acest acid ducând la cunoscuta și dureroasa boală, guta, cât și la formarea de calculi urinari.

Unele din cele mai întâlnite și mai neplăcute afecțiuni la nivelul tractului urinar sunt infecțiile. Ele pot afecta rinichii, ureterele, vezica urinară sau uretra. Bacteriile care pătrund prin uretră, și infectează și vezica și apoi se extind spre rinichi, pot ajunge foarte ușor și în circulația sanguină. În ultimii ani, tratamentele frecvente cu antibiotice au dus la dezvoltarea de tulpini bacteriene rezistente care nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice. Din acest motiv tot mai multe cercetări științifice s-au concentrat pe identificarea unor preparate alternative care să ajute în tratarea acestor afecțiuni urinare.

Coada-calului are acțiune antibacteriană, antiinflamatoare, reduce iritarea și are capacitatea de a vindeca țesuturile tractului urinar. Extractele apoase și cele alcoolice de coada-calului manifestă activitate antibacteriană dovedită științific față de bacterii precum Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumonie, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus aureus și Enterococcus faecalis.3

De altfel, încă de acum mii de ani, coada-calului era folosită de greci, romani sau amerindieni pentru tratarea pietrelor la rinichi și a infecțiilor urinare. Chiar la început de secol XIX se folosea și pentru tratarea prostatitelor, incontinenței urinare și a gonoreiei.

Pe lângă acesta, infuzia și tinctura de coada-calului au capacitatea de a crește viteza de vindecare a rănilor cauzate de trecerea pietrelor prin țesutul renal și de a stopa hematuria provocată de aceste mișcări ale pietrelor.

Infuzia se prepară din prepară dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte. O formă foarte bună de administrare este cea a extractului apos la rece, respectiv maceratul. Pentru acesta, în 500 ml de apă plată rece (sau de izvor) se pun 2-3 linguri de plantă și se lasă peste noapte. Se consumă a doua zi pe parcursul întregii zile.

O metodă și mai ușoară de administrare este cu ajutorul tincturii, câte 1-2 ml în jumătate de pahar cu apă, cu 20-30 de minute înainte de masă.

Având și acțiune astringentă și de tonifiere, coada-calului este eficientă în tratarea incontinenței urinare și a enurezisului. De asemeni, ea este utilă în tratarea edemelor hormonale sau metabolice care apar în premenopauză și menopauză.

În caz de incontinență urinară, pe lângă tratamentul intern cu infuzie, macerat sau tinctură de coada-calului, este deosebit de util și tratamentul extern cu băi de coada-calului, timp de minim 15 minute, de cel puțin 2 ori pe săptămână. Aceste băi întăresc și tonifică mușchii vezicii urinare și reduc și nevoia de urinare constantă care este specifică în cazul infecțiilor urinare. Baia se pregătește astfel: se pun în apă la clocot circa 8-10 linguri de plantă uscată, se fierbe 10 minute, se strecoară și se adaugă în apa din cadă.

De asemenea este utilă în curele de slăbire, mai ales în cazul în care persoana are tendința de a reține apă în țesuturi.

În final, ca să sintetizăm, acestea sunt afecțiunile urinare pentru care preparatele din coada-calului și-au dovedit eficiența:

 1. - edeme, de diverse cauze
 2. - hipertensiunea arterială
 3. - litiază urinară
 4. - infecții genito-urinare
 5. - enurezis
 6. - incontinență urinară
 7. - prostatită
 8. - gută
 9. - cure de slăbire
 10. - gonoree
 11. - hematuria

Ceea ce naturiștii cunoșteau și aplicau de mii de ani, acum, având și dovezile științifice ale studiilor clinice, poate să ne ajute în procesul de vindecare în mod natural, ieftin și fără efecte secundare.

Note:

1. Danilo Maciel Carneiro et al, Randomized, Double-Blind Clinical Trial to Assess the Acute Diuretic Effect of Equisetum arvense (Field Horsetail) in Healthy Volunteers, Hindawi Publishing Corporation Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2014, Article ID 760683, 8 pages

2. F. Grases et al, Urolithiasis and Phytotherapy, International Urology and Nephrology 26 (5), pp. 507-511 (1994)

3. Geethar R. V. et al, In vitro evaluation of antibacterial activity of Equisetum arvense Linn on urinary tract pathogens, Int J Pharm Pharm Sci, Vol 3, Issue 4, 323-325

Vizitati www.HemoStop.ro

Preluarea pentru republicarea completa sau partiala a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societatii Bioelite Green

Comentarii

 • Momentan nu sunt comentarii! Fii primul care adauga un comentariu!
Adaugă comentariu
Folositi aceasta rubrica doar pentru comentarii legate de acest subiect. Daca doriti sa ne contactati pentru alt motiv, click aici.