În multe sisteme medicale tradiționale, coada-calului era folosită încă de acum mii de ani datorită proprietăților diuretice în produsele de detoxifiere administrate mai ales primăvara când organismul trebuia curățat de toxinele acumulate în organism pe parcursul iernii.
Fiind un puternic diuretic, coada-calului îndepărtează excesul de apă și deșeurile acumulate prin creșterea fluxului de urină eliminat. Prin acest proces se obține un efect de detoxifiere atât în vezica urinară cât și la nivelul rinichilor. Spre deosebire de alte diuretice, care o dată cu apa și toxinele, îndepărtează din organism și minerale importante, coada-calului, prin compoziția sa bogată în minerale – calciu, siliciu, fier, zinc, magneziu, mangan, crom, cupru etc – nu numai că nu elimină mineralele și vitaminele din corp, ci, dimpotrivă, contribuie în mod esențial la mineralizarea acestora.
Coada-calului are proprietatea de a reduce cantitatea de proteine eliminate prin urină în cazul afecțiunilor renale, reduce durerea de la nivelul vezicii urinare și curăță uretra de toxine care apar și în infecțiile urinare și în litiaza urinară.
Pe lângă eliminarea apei și a toxinelor, coada-calului are capacitatea de a elimina și o mare parte din bacteriile care produc infecțiile urinare. Proprietățile diuretice ale cozii-calului sunt conferite de potasiu, calciu, glicozide flavonoidice și saponine. Este un detoxifiant foarte bun care elimină toxinele metabolice, dar și metale grele. Studii realizate în Rusia au demonstrat capacitatea cozii-calului de a trata saturnismul, prin eliminarea plumbului.
Saponinele din compoziția plantei au proprietatea de a forma o spumă puternică și persistentă, asemănător unui detergent. În acest fel ele își și exercită efectul de detoxifiere și antiinflamator. Saponinele au capacitatea de a se lega de molecule de colesterol și de bacterii patogene care sunt prezente în sistemul digestiv. În acest fel se formează molecule mari care nu mai pot fi absorbite prin peretele intestinal și sunt transportate prin sistemul digestiv și apoi eliminate. Saponinele acționează doar la nivelul tractului intestinal, ele acționează benefic asupra florei intestinale dar elimină bacteriile dăunătoare.
Proprietățile diuretice ale cozii-calului favorizează eliminarea acidului uric din organism ceea ce o face deosebit de utilă în tratarea gutei.
Coada-calului normalizează și metabolismul apă-sare din organism, atât de important în păstrarea sănătății rinichilor, ficatului, și în general a întregului corp.
O proprietate cu totul deosebită a cozii-calului este capacitatea sa de a detoxifia metalele grele din organism. Mineralele și substanțele din coada-calului acționează ca niște chelatori, care ,,adună” și prin ,,în capcană” metalele grele și apoi le elimină. În același mod poate lega și molecule de radicali liberi, scăzând acumularea de substanțe acide în organism.
Se știe faptul că siliciul este prezent în mare cantitate în coada-calului. Și acesta joacă un rol important în procesele de detoxifiere. În forma de acid silicic, din compoziția plantei, spre deosebire de alte surse naturale, siliciul este o formă solubilă în apă, ceea ce face ca acesta să fie folosit cu ușurință de către organism. Siliciul biodisponibil din coada-calului ajută organismul să scape de aluminiu și de alte metale grele.
Cercetătorii au demonstrat că acidul silicic este un antidot pentru intoxicarea cu aluminiu. Calcifierea țesutului cerebral și toxicitatea aluminiului sunt legate de boala Alzheimer. În acest fel, coada-calului, prin siliciul din compoziție ajută la prevenirea acestei maladii cât și altor maladii specifice îmbătrânirii, cum ar fi demența.
Aluminiul este eliminat pe cale urinară atunci când este administrată coada-calului. Aluminiu există în vasele în care gătim, în dozele pentru sucuri și băuturi, în foliile alimentare, în fumul de țigară, în cosmetice, în produse de protecție solară, în chemtrails, și în multe vaccinuri. El se acumulează în țesuturi din sistemul nervos, în oase, inimă, creier. Timpul de eliminare este lung astfel încât aluminiu acumulat poate provoca boli precum Alzheimer, Parkinson, alte boli neurologice, oboseală cronică, afecțiuni autoimune.
Dr. Chris Exley, profesor de chimie bioanorganică la Universitatea Keele din Marea Britanie, a studiat timp de 30 de ani toxicitatea aluminiului. El a denumit chiar ultima perioadă de timp, de la sfârșitul secolului XX până în prezent, ca fiind ,,epoca de aluminiu”. Există o legătură directă între exploatarea aluminiului și folosirea în tot mai multe obiecte a acestui metal și creșterea frecvenței bolilor neurologice. Iar unul din cele mai bune antidoturi este siliciu, care se găsește din abundență în coada-calului.
Într-o lume în care ne intoxicăm zilnic organismul din alimentație, din poluarea aerului, a solului, a apei, a obiectelor din jurul nostru, chiar și a pereților, este esențială detoxifierea periodică a organismului pentru a preveni acumularea toxinelor și a metalelor grele, care duc la apariția unor afecțiuni deosebit de grave. Iar coada-calului e la îndemâna noastră, este ieftină, chiar gratuită dacă ne ducem să o culegem personal din zone aflate cât mai departe de zonele poluate ale orașelor.
Comentarii