Coada-calului în tratamente externe

Coada-calului in tratamente externeCa multe alte plante medicinale, coada-calului are multiple aplicații și în tratamentele externe. Datorită proprietății astringent, coada-calului are acțiune hemostatică și este utilă în oprirea sângerărilor, atât interne cât și externe. Astfel, compresele cu infuzie sau decoct de coada-calului se pot aplica în caz de răni care sângerează, se pot folosi în oprirea sângerărilor nazale, cât și în caz de sângerări ale sistemului genito-urinar (băi de șezut).

Coada-calului regenerează și tratează pielea, părul, unghiile, datorită mineralelor din compoziția sa, în special a siliciului.

Numeroase studii au demonstrat că efectele antibacteriene, antiinflamatoare, antibacteriene și antioxidante și siliciul din compoziție explică faptul că această plantă are capacitatea de a vindeca rănile, arsuri, erupții cutanate, eczeme și acnee. Siliciul este foarte important în sinteza colagenului care intră în compoziția șesuturilor conjunctive din organism. Datorită acestor calități, coada-calului este folosită în compoziția un produse dermatocosmetice și cosmetic antirid, antiîmbătrânire. Infuzia de coada-calului se poate folosi și acasă, sub formă de comprese, aplicate pentru 15-20 de minute, de câteva ori pe săptămână.

Pentru a trata acneea, se poate spăla fața, în fiecare seară, cu ceai rece de coada-calului. Datorită proprietăților astringente, infuzia de coada-calului elimină excesul de sebuum de pe piele, și așa se obține vindecarea acneiei și corectarea părului gras. Coada-calului are și proprietăți antibacteriene care ajută în tratarea acneiei.

Coada-calului, prin siliciul din compoziție, care contribuie la formarea colagenului, are efecte deosebite asupra vergeturilor și celulitei. Ea poate fi folosită în această situație sub formă de baie, comprese sau în compoziția unui gel. Coada-calului tonifică pielea, îi conferă elasticitate și o purifică. Datorită stimulării producerii de colagen, produsele pe bază de coada-calului conferă pielii fermitate, uniformizează textura pielii, o menține tânără și elastică.

Datorită flavonoidelor și a saponinelor din compoziție, coada-calului este un regenerator epithelial. Aceste componente cicatrizează și epitelizează pielea, iar siliciu stabilizează țesutul conjunctiv.

Cremele care conțin extracte de coada-calului vindecă, aspect dovedit de studii clinice, rănile pacienților care suferă și de diabet.

Datorită acțiunii astringent și a conținutului d etanin, coada-calului are proprietăți hemostatice, vindecă rapid rănile care sângerează, ulcerele cutanate, oprește sîngerările nazale.

Studiile științifice au demonstrate că unguentul cu coada-calului au stimulat reconstrucția dermului și epidermei, vascularizarea și granularea țesutului pielii. Dimensiunea rănilor s-a redus în dimensiuni cu unguent cu coada-calului chiar mai rapid decât unguentul cu oxid de zinc.

Într-un studiu recent, din 2015, s-a constatat că un unguent cu 3% coada-calului nu doar că a promovat vindecarea rănilor dar a și ușurat durerea după o intervenție ginecologică dureroasă, epiziotomie. Tratamentul a durat 10 zile.1

Coada-calului este utilizată și pentru a trata unghiile casante, călcăiele crăpate, unghiile inflamate și mâncărimea scalpului. De exemplu, atunci când avem câlcâie crăpate, putem face o baie la picioare cu apă fierbinte, în care am pus un mănunchi de coada-calului. Dacă facem aceasta de 2-3 ori pe săptămână câte 15-20 de minute, vom obține rezultate minunate, țesutul cornos mort va fi înlăturat fără efort iar pielea va rămâne fină, elastică și catifelată. După baia la picioare, acestea se șterg ușor cu un prosop moale și se aplică o cremă hidratantă.

Coada-calului are proprietăți antifungice, antimicrobiene și antiinflamatorii. Din acest motiv este utilizată în tratarea piciorului de atlet, a degerăturilor, a infecțiilor fungice de la nivelul unghiilor. Pentru aceasta se țin picioarele, timp de 15 minute, într-un macerat de coada-calului, apoi acestea se ung cu ulei de cocos și se folosesc doar șosete din bumbac.

Coada-calului este indicată și în tratarea gingivitelor și amigdalitelor sub formă de gargară. Se poate folosi o infuzie sau o jumătate de tinctură într-o cană cu apă. Acestea ajută la reducerae inflamației amigdalelor, a ulcerațiilor bucale și tratează cu succes sângerarea gingiilor.

Siliciul din coada-calului contribuie la stimularea creșterii părului, la întărirea rădăcinii firului d epăr, reduce căderea părului, elimină mătreața și vârfurile despicate. Se poate face masaj cu tinctură de coada-calului diluată, se poate clăti părul cu infuzie din plantă sau se poate folosi un șampon care să conțină coada-calului. Se poate face și un masaj cu ulei de măsline sau de cocos în care s-au pus câteva picături de tinctură de coada-calului. Masajul trebuie să dureze cel puțin 10 minute, și se poate face de 3-4 ori pe săptămână. În acest fel se va obține un păr sănătos, puternic, lucios, des, și fără mătreață. Pentru creșterea eficienței se recomandă și consumul unei căni de ceai zilnic. Pe lângă efectele benefice enumerate s-a mai observat că tratarea părului cu coada-calului întârzie albirea acestuia.

Aplicațiile externe ale preparatelor de coada-calului sunt utile și în diverse afecțiuni genito-urinare, cu inflamarea țesuturilor, cu sau fără sângerare: uretrite, cistite, vulvite, vaginite. Pentru aceasta este indicată o baie de șezut cu ceai de coada-calului. Aceeași indicație este benefică și în cazul pacienților care suferă de fisuri anale și hemoroizi, în special cei care sângerează.

Pentru ca eficiența tratamentelor externe să fie mai mare este indicat și consumul a 1-2 căni de ceai de coada-calului pe zi, în serii de cțte 2-3 săptămâni cu pauze de 1-2 săptămâni.

Efectul sinergic, la nivel interior și exterior, va conduce la obținerea de rezultate durabile și mult mai eficiente.

Note:

1. Azam Asgharikhatooni et al, The Effect of Equisetum Arvense (Horse Tail) Ointment on Wound Healing and Pain Intensity After Episiotomy: A Randomized Placebo-Controlled Trial, Iran Red Crescent Med J. 2015 Mar; 17(3):

Vizitati www.HemoStop.ro

Preluarea pentru republicarea completa sau partiala a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societatii Bioelite Green

Comentarii

  • Momentan nu sunt comentarii! Fii primul care adauga un comentariu!
Adaugă comentariu
Folositi aceasta rubrica doar pentru comentarii legate de acest subiect. Daca doriti sa ne contactati pentru alt motiv, click aici.