Coada-calului – adjuvant în tratarea anemiei şi a demineralizării

Coada calului - Anemia si demineralizareaÎn întreaga lume milioane de oameni suferă de diverse forme de anemie care au la bază numeroase cauze. Anemia presupune o "lipsă de sânge", mai precis în sânge nu există suficiente celule roșii, eritrocite. Aceste celule conțin hemoglobina, un pigment responsabil de transportul oxigenului în întregul organism. Anemia poate avea mai multe cauze, precum producerea insuficientă de celule roșii din sânge, lipsa de fier, lipsa unor vitamine precum vitamina B12 sau vitamina C, hemoragii de diverse cauze (menstruație, naștere, varice esofagiene, hemoroizi), sarcina, diverse afecțiuni cum sunt anumite tipuri de cancer, hepatite cronice, cauze de origine genetică, hormonale sau autoimune.

Anemia este însoțită de simptome cum sunt: oboseală, palpitații, amețeli, paloarea pielii, slăbiciune, respirație dificilă. Nu este obligatoriu să fie prezente toate aceste simptome, dar oricare ar fi prezentă poate fi un semn de alarmă care să ne determine să verificăm, cel mai simplu printr-un test simplu de sânge – hemograma.

Cele mai întâlnite forme de anemie sunt cauzate de lipsa de fier din organism. În general se recomandă suplimente de fier. Dar acestea au și câteva efecte secundare, cum ar fi constipația sau diareea, greață, vărsături. Iar multe suplimente cu fier au un grad prea mic de absorbție. Putem să îmbunătățim aceasta printr-o serie de plante adjuvante care să stimuleze absorbția fierului în organism, să crească producția de hemoglobină și de eritrocite în organism. În acest sens, pe lângă plante benefice precum urzica, spanacul, spirulină chlorela, sfecla, varza roșie, cătină, păpădia, brusturele, lemnul-dulce, pătrunjelul, ginsengul, algele alfa-alfa, astragalus, și coada-calului are un capacități minunate de a corecta anemia și demineralizarea organismului.

Se cunoaște faptul că în compoziția cozii-calului intră vitamina C și vitamine din complexul B, cu rol foarte important în metabolismul și absorbția fierului în organism, mai ales atunci când se administrează fier non-heminic (de origine vegetală). Dar cel mai mare beneficiu al acestei minunate plante rezidă din conținutul bogat în minerale. Pe lângă cantitățile mari de siliciu, pentru care este atât de vestită, coada-calului conține și alte minerale: fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, crom, zinc, care au roluri foarte importante în organism.

Un studiu realizat în Statele Unite, sub egida guvernului american, a dovedit că pe un sol obșnuit, coada-calului conține circa 1180 ppm de fier, iar pe solurile îmbogățite cu minerale, poate să ajungă chiar la 15000 ppm.1 Această capacitate o face o sursă importantă de fier, care nu acționează însă singur, ci este sprijinit și de restul mineralelor din plantă, cât și de vitaminele B și C.

Astfel, planta conține și cupru, un mineral esential care intervine în metabolismul fierului. Cuprul face posibilă ca fierul să fie accesibil în procesul de sinteză al celulelor roșii din sânge. Cuprul este necesar pentru conversia fierului de la forma ferică la cea feroasă, și invers, proces necesar în sinteza hemoglobinei. El intervine în trasportul fierului din ficat spre măduva osoasă, în care are loc biosinteza eritrocitelor.

Chiar s-a constatat de multe ori, că anemia nu este cauzată de lipsa de fier, ci de deficiența de cupru. Aceasta este mai frecventă la femei și adolescente și mai ales în țările industrializate. De asemeni cuprul este foarte important în funcționarea unor enzime din organism, cum este superoxid dismutaza, cupro-enzimele care intervin în formarea și menținerea colagenului, elastinei, oaselor, în păstrarea flexibilității și elasticității vaselor de sânge, producerea de noradrenalină, melanină, mielină. Lipsa de cupru duce la anemie, osteoporoză, întârzieri de creștere la copii.

Zincul este un alt mineral care se găsește în compoziția cozii-calului, și care este esențial, este un cofactor necesar pentru activitatea enzimei care este responsabilă pentru porțiunii hemice a hemoglobinei. Zincul și fierul sunt ambele necesare pentru a sintetiza celulele roșii din sânge, și s-a observat că de multe ori apar simultan deficiențe ale acestor două minerale. Recent, un studiu japonez a demonstrat că suplimentarea dietei cu ambele minerale este mai eficientă decât în cazul adminstrării fiecăruia în mod separat, și, în plus, că, uneori, anemia prenatală se datorează unui deficit de zinc, și nu unuia de fier.2 De asemeni, deficiența de zinc poate provoca un dezechilibru de cupru, care, la rândul său, interfereaza cu metabolismul fierului.

Zincul intră în compoziția a cel puțin 200 de enzime din organism, și, în acest fel, are un rol important repararea țesuturilor, replicarea celulelor, în metabolismul acizilor nucleici și în funcționarea polimerazelor implicate în sinteza acizilor nucleici. Astfel, zincul protejează organismul împotriva radicalilor liberi, contribuie la detoxierea ficatului, contribuie la diviziunea celulară.

Pe lângă fier, zinc, cupru și calciu, în coada-calului se mai găsesc minerale precum magneziu, mangan, crom. Magneziul este foarte important în metabolismul calciului, sănătatea oaselor, biosinteza proteinelor, funcționarea sistemului nervos, eliberarea de energie din reacții enzimatice, buna funcționare a mușchilor, nervilor și sistemului cardiovascular.

Manganul este un element esențial în metabolismul colesterolului, carbohidraților și aminoacizilor, funcționarea glandei tiroide, dezvoltarea oaselor, metabolismul fierului, diverse procese metabolice.

Cromul îmbunătățește digestia, reglează glicemia și tensiunea, reglează nivelul de colesterol, scade apetitul pentru dulciuri.

Cei care suferă de anemie sau lipsă de minerale ar trebui să reducă mult cantitatea de cafea, ceai negru, băuturi carbogazoase, tutunul care afecteazp absorbția acestora în organism.

Coada-calului are efecte benefice nu numai în tratarea anemiei ci și a altor deficiențe de minerale. În mod natural, fără efecte secundare și ușor de administrat.

Note:

1. HELEN L. CANNON, HANSFORD T. SHACKLETTE, and HARRY BASTRON, Metal Absorption by Equisetum (Horsetail), UNITED STATES GOVERNMENT PRINTING OFFICE, WASHINGTON: 1968

2. Soruku Nishiyama, Zinc and IGF-I Concentrations in Pregnant Women with Anemia Before and After Supplementation with Iron and/or Zinc, Journal of the American College of Nutrition 1999 (Jun); 18 (3): 261—267

Vizitati www.HemoStop.ro

Preluarea pentru republicarea completa sau partiala a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societatii Bioelite Green

Comentarii

  • Momentan nu sunt comentarii! Fii primul care adauga un comentariu!
Adaugă comentariu
Folositi aceasta rubrica doar pentru comentarii legate de acest subiect. Daca doriti sa ne contactati pentru alt motiv, click aici.